Egne publikasjoner
Her er en oversikt over publikasjoner fra Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen).
Politikknotat: A new ERA of inclusion and intersectionality
Bakgrunn: Heidi Holt Zachariassen og Ella Ghosh fra Kif-komiteens sekretariat og Ross Woods fra Irlands Higher Education Authority skrev i 2023 rapporten Benchmarking report on terminology and policy on intersectionality, som en del av EU-prosjektet GENDERACTIONplus.
Målet med studien var å kartlegge hvilke land som hadde nasjonale krav om å jobbe med flere grunnlag enn kjønn i lover og politikk for universitets- og høyskolesektoren. Videre skulle studien se på hvorvidt land med slike krav også hadde en interseksjonell tilnærming i likestillingsarbeidet.
I februar 2024 samlet de anbefalingene i et politikknotat.
Innhold: Politikknotatet er delt inn i anbefalinger på europeisk nivå, på nasjonalt nivå og for forskningsfinansiører. De skiller også mellom begreper som mangfold, inkludering og interseksjonalitet.
Les politikknotatet
Les om arbeidet med rapporten i nyhetssaken:
I startgropa for en bred forståelse av likestilling
Brosjyre: Likestillings- og mangfoldsrapportering for universiteter, høgskoler og forskningsinstitutter
Bakgrunn: Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen) laget i 2022 en veileder til oppfylling av aktivitets- og redegjørelsesplikten i likestillings- og diskrimineringsloven. Veilederen kan brukes som et verktøy for universiteter, høgskoler og forskningsinstitutter og supplerer Likestillings- og diskrimineringsombudet og ARP-veilederen til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.
Innhold: Brosjyren tar for seg de viktigste elementene innen likestillings- og mangfoldsrapportering for universiteter, høgskoler og forskningsinstitutter. Den skal være et tillegg til «Veileder til rapportering om likestilling og mangfold» (mer om veilederen under).
Kif-komiteen, 2023.
Les brosjyren
Politikknotat: Likestillings- og mangfoldsarbeidet i forskningsinstitusjonene – nå og fremover
Bakgrunn: På oppdrag fra Kif-komiteen har AFI ved Cathrine Egeland laget et politikknotat med de viktigste funnene og anbefalinger fra studien og rapporten fra 2022 (se under).
Innhold: Politikknotatet trekker fram de de viktigste organisatoriske grepene som kan tas for å oppnå bedre kjønnsbalanse og mangfold i universitets-, høgskole- og forskningsinstituttsektoren og gir noen anbefalinger for det videre arbeidet.
Les politikknotatet: Likestillings- og mangfoldsarbeidet i forskningsinstitusjonene – nå og fremover (AFI 2023)
Rapport: Handlingsrom for kjønnsbalanse og mangfold
Bakgrunn: Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) har gjort en kvalitativ studie om hvordan ulike forskningsinstitusjoner organiserer sitt likestillingsarbeid. AFI har skrevet rapporten på oppdrag for Kif-komiteen.
Innhold: Studien bygger på intervjuer med blant annet ledere, utvalg, tillitsvalgte og/eller likestillings- og mangfoldsrådgivere ved to universiteter, en høgskole og to forskningsinstitutter. Filosof og arbeidslivsforsker Cathrine Egeland og forsker Ida Drange, begge fra AFI ved OsloMet, står bak rapporten.
Kif-komiteen lanserte rapporten 6. desember 2022 i Oslo. Seminaret ble også strømmet. Se opptak på Kif-komiteens YouTube-kanal.
Les rapporten: Handlingsrom for kjønnsbalanse og mangfold. Hva preger arbeidet for kjønnsbalanse og mangfold blant høyere utdannings- og forskningsinstitusjoner? (AFI-rapport 2022)
Les nyhetssak om rapporten: – Handlingsplaner er mer enn fine ord og vakre ønsker
Veileder til rapportering om likestilling og mangfold
Bakgrunn: Veilederen skal være et verktøy for universiteter, høgskoler og forskningsinstitutter, og den er utviklet av Kif-komiteen. Veilederen skal supplere ressursene hos Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) og ARP-veilederen til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).
Innhold: En veileder med informasjon om aktivitets- og redegjørelsesplikten i likestillings- og diskrimineringsloven. Veilederen inneholder også definisjoner og ofte stilte spørsmål.
Kif-komiteen, 2022.
Les veilederen hos Universitets- og høgskolerådet
Filmserie om handlingsplaner for likestilling og mangfold
Bakgrunn: Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen) jobber med å gi råd og støtte til forskningssektorens arbeid med handlingsplaner.
Innhold: En del av Kif-komiteens råd og tips blir presentert i denne filmserien i tre deler om handlingsplaner.
Filmene er produsert av Von kommunikasjon i november 2021. Selda Ekiz presenterer rådene.
Se filmene: Filmserie om handlingsplaner
Les nyhetssaken: Kif-komiteen lanserer: Filmserie om handlingsplaner for likestilling
Rapport: Fra visjon til praksis
Bakgrunn: Kif-komiteen gjennomførte en kartlegging i 2020. Bakgrunnen var Kif-komiteens ønske om å innhente mer kunnskap og status for arbeidet på kjønnsbalanse og mangfold i forskning som de kunne benytte i deres fremtidige arbeid.
Innhold: Kif-komiteen sendte en spørreundersøkelse til ulike forsknings- og undervisningsinstitusjoner på høyere nivå. Svarene på denne kartleggingen utgjør det empiriske materialet for rapporten.
Rapporten er utarbeidet av Sabina Tica på oppdrag fra Kif-komiteen.
Kif-komiteen, Sabina Tica (rapportforfatter), 2021. Last ned utskriftsvennlig eller lesbar versjon av rapporten.
Les sammendrag av rapporten.
Les mer om webinaret: Lansering av rapporten «Fra visjon til praksis»
Les om funnene i nyhetssaken: Ny rapport: Arbeidet med likestilling mangler ressurser
Policy brief: Oppsummering av Kif-komiteens (2014–2017) arbeid og veien fremover
Bakgrunn: 8.–9. november 2017 arrangerte Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen) en stor fellesnordisk konferanse. Medarrangører var NordForsk, Kunnskapsdepartementet og Nordisk ministerråd.
Innhold: I forbindelse med konferansen publiserte komiteen et policy brief som oppsummerer arbeidet fra nåværende periode og peker på utfordringer og muligheter i tiden som kommer.
Kif-komiteen, Curt Rice (leder), 2017.
Last ned utskriftsvennlig eller lesbar versjon av policy briefet.
Les mer om konferansen Creating a competitive edge through diversity – leadership for Nordic research excellence towards 2030.
Publikasjonen kan bestilles i trykt eksemplar hos Kif-sekretariatet.
Arbeidsgruppens rapport: Handling for mangfold
Bakgrunn: I 2015 ga Kif-komiteen i oppdrag å utarbeide en rapport om mangfold i forskningen. Rapporten «Å være utlending er ingen fordel» ble utformet av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) og Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU). Rapporten ble lagt frem i mars 2016, og komiteen utpekte en arbeidsgruppe til å følge opp funnene med et sett av anbefalinger.
Innhold: Rapportens ene del gir en kort beskrivelse av enkelte utfordringer og drøfter noen viktige begreper, kategorier og kontekstuelle faktorer for etnisk mangfold i akademia. Den andre delen handler om mangfoldstiltak, og beskriver først begrunnelsen for mangfold.
Kif-komiteens arbeidsgruppe, 2016.
Les rapporten: Anbefalte tiltak til fremme av mangfold blant akademiske ansatte i forskning og høyere utdanning
Les om anbefalingene i nyhetssakene:
– Må forske mer på barrierer for innvandrere
– Mangfoldsarbeid må skreddersys
Omstilling i forskningssektoren – en veileder for likestilling og mangfold
Bakgrunn: Fra 1. januar 2016 ble en rekke universiteter og høgskoler slått sammen.
Innhold: Kif-komiteen har utarbeidet en veileder for å gi høgskoler og universiteter et praktisk redskap i omstillingsarbeidet, og for å minne dem på å ha kjønnsbalanse og mangfold framme i bevisstheten.
Veilederen er en oppfølging av konferansen NTNU og Kif-komiteen arrangerte i juni 2016.
Kif-komiteen, Curt Rice (leder), 2016.
Last ned veilederen: leservennlig versjon og utskriftsvennlig versjon
Les om veilederen i nyhetssakene:
Veileder for likestilling – nå også på engelsk
Lanserer veileder for likestilling
Nytt verktøy for likestilling i omstilling
Rapport: Styrk satsingen. Videreføring av Kif-komiteens arbeid etter 2013
Bakgrunn: Den tredje Kif-komiteen ble nedsatt fra 2010 til 31. desember 2013. Denne rapporten er utarbeidet for å gi Kunnskapsdepartementet et grunnlag for å bestemme hva som skal skje etter 2013.
Innhold: Styrk satsingen viser både innspill fra forskningssektoren og Kif-komiteens forslag til satsingsområder framover.
Komité for kjønnsbalanse i forskning, Gerd Bjørhovde (leder), 2012.
Les rapporten: Styrk satsingen
Les nyhetssaken: Styrk satsingen!
Ressurshefte: Fremtidsdrømmer. Råd om kjønnsbalanserte studievalg
Bakgrunn: Ressursheftet baserer seg på konferansen Fremtidsdrømmer? Erfaringskonferanse om kvinner og menns utradisjonelle studievalg i september 2011, arrangert av Kif-komiteen, Senter for likestilling og Universitetet i Agder.
Innhold: Målet var å sette fokus på nasjonal politikk, forskning på feltet og gode eksempler fra studier som har lykkes med rekruttering på tvers av kjønnsstereotypiene.
Komité for kjønnsbalanse i forskning, Gerd Bjørhovde (leder). [Trykt: Oslo: Komiteen], 2011.
Les ressursheftet: Fremtidsdrømmer
Les om ressursheftet i nyhetssaken: Balansedrømmer
Håndbok: Talenter på spill – eksempler på god forskningsledelse
Innhold: I håndboka er det intervjuer med ledere som har jobbet aktivt for å fremme likestilling i sin institusjon. I tillegg inneholder Talenter på spill statistikk som blant annet viser kjønnsfordeling innenfor ulike fagområder og ulike stillingsnivåer. Dessuten inneholder håndboka en rekke konkrete tips og ideer til likestillingstiltak.
Komité for integreringstiltak – Kvinner i forskning, Gerd Bjørhovde (leder). [Trykt: Oslo: Komiteen], 2010.
Les håndboka: Talenter på spill
Les om håndboka i nyhetssaken: Lanserer håndbok for ledere
Rapport: Nasjonal satsning på integrering av kvinner i forskning: utfordringer og muligheter 2008–2010
Innhold: Kif-komiteen kommer i denne rapporten med forslag til konkrete og målrettede tiltak som kan styrke rekrutteringen av kvinner til forskning og kvalifisere og stimulere kvinner til en forskerkarriere.
Rapporten er utarbeidet på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.
Komité for integreringstiltak – Kvinner i forskning, Gerd Bjørhovde (leder). [Trykt: Oslo: Komiteen], 2008.
Les rapporten: Nasjonal satsning på integrering av kvinner i forskning
Les om rapporten i nyhetssaken: Anbefaler øremerking
Rapport: Kjønnsbalanse i akademia – gylne muligheter : sluttrapport fra Komité for integreringstiltak – kvinner i forskning 2004–2006
Innhold: I denne rapporten gir den første Kif-komiteen sine anbefalinger til videre arbeid for å fremme likestilling i UoH-sektoren til Kunnskapsdepartementet.
Komité for integreringstiltak – Kvinner i forskning, Kari Melby (leder). [Trykt: Oslo: Komiteen], 2007. Sidetall: 65 s. ill.
Les sluttrapporten fra den første Kif-komiteen
Les nyhetssaker om rapporten:
Økonomisk premiering ved ansettelse av kvinner
Kort og godt fornøyde
Rapport: Status og planer for likestilling i universitets- og høgskolesektoren 2004 : en rapport fra Komité for integreringstiltak
Innhold: Rapporten inneholder en gjennomgang av UoH-institusjonenes handlingsplaner med anbefalinger.
Kvinner i forskning. - Note: Rapporten har et vedlegg med likestillingsoversikter fra alle UoH-institusjoner omtalt i rapporten.
Flere rapporter
Kif-komiteen har også initiert og/eller bidratt med finansiering til en rekke forsknings- og utredningsprosjekter:
- Mangfoldstatistikk (NIFU innsikt 2020:17)
- Mer mangfoldstatistikk (NIFU arbeidsnotat 2017:4)
- Mangfoldstatistikk. Statistikk om innvandrere og etterkommere av innvandrere
i norsk forskning og høyere utdanning (NIFU arbeidsnotat 2016: 17) - «Å være utlending er ingen fordel». Karriereløp og barrierer for innvandrere i norsk akademia (AFI-rapport 2016:03)
- Kjønnsbalanse og læringsutbytte. En studie av betydningen av kjønns(u)balanse for masterstudenters opplevelse av læringsutbytte og studiekvalitet (UiO, 2013)
- Norden - et steg nærmere kjønnsbalanse i forskning? Fellesnordiske strategier og tiltak for å bedre kjønnsbalansen blant forskere i akademia (TemaNord 2013:513)
- Kvinners karrieremuligheter i forskningsinstituttsektoren (ISF, 2009)
- Arbeidsvilkår i norsk forskning (NIFU STEP, 9/2009)
- Nasjonal satsing på nettverk for kvinnelige forskere? : et pilotprosjekt (KILDEN, 2008)
- Karriereløp i akademia (NIFU STEP, 19/2008)
- Kvinners og menns tidsbruk i akademia (Delrapport til prosjektet Norske forskningsvilkår i et internasjonalt perspektiv, NIFU STEP, 2010)
- Doktorgradsutdanning og karrieremuligheter (NIFU STEP, 35/2007)
- Likestilling i finansieringssystemet for universiteter og høgskoler (Statskonsult, 2006)
- Likestillingsscenarier for UoH-sektoren (NIFU STEP, 44/2006)
Hvordan Norge oppfyller EU-krav om handlingsplaner
Kif-komiteen har oppsummert hvordan Norge oppfyller EUs krav om handlingsplaner: National fulfilment of Horizon Europe's mandatory requirements for a GEP – Norway (2022)
Politikknotat fra EUs likestillingsgruppe SWG GRI
ERAC Standing Working Group on Gender in Research and Innovation (SWG GRI), tidligere kalt Helsinkigruppa. Gruppa er ledet av den tsjekkiske sosiologen Marcela Linkova. Norge er representert i SWG GRI ved Heidi Zachariassen fra Kif-komiteen og Jesper Simonsen fra Forskningsrådet.
Plakater fra Kif-komiteen
Kif-komiteen oppdaterte plakaten Equality in Norway. Inequality in academia (2023)
Kif-komiteen utarbeidet plakaten Equality in Norway. Inequality in academia (2016)
Kif-komiteens plakat Mission: Gender Balance (fra 2011) vant plakatkonkurransen på EU-konferansen European Gender Summit, som ble avholdt 8.–9. november 2011: Mission: Gender Balance