KRONIKK Akademisk frihet er under angrep. Universitetet i Stavanger markerer «Stand up for science»
I mai kan du både delta på Nettverkskonferansen 2025 og på markeringen «Stand up for science» i Stavanger. Rosa C. Andrade og Kjetil K. Halvorsen forklarer med denne kronikken hvorfor det er viktig.
I forbindelse med at Universitetet i Stavanger (UiS) arrangerer mangfoldskonferansen «Inkluderende ledelse: et godt arbeidsliv for alle» 13. og 14. mai, vil vi ha en nasjonal markering for «Stand up for science» i Stavanger.
«Stand up for science» på Nettverkskonferansen 2025 i Stavanger
Fire temaer står på agendaen på Nettverkskonferansen 2025: Inkluderende ledelse: språk og språkpolicy i akademia, skeive ansatte og studenter, studenter og ansatte med nedsatt funksjonsevne samt studenter og ansatte som er innvandrere og etterkommere av innvandrere.
Nettverkskonferansen er en årlig likestillings- og mangfoldskonferanse for forskningssektoren. I år har Universitetet i Stavanger ansvaret for konferansen, som går av stabelen i mai.
Med konferansen setter vi søkelys på viktige tema som arbeidsvilkår for skeive ansatte og studenter, inkludering av internasjonale ansatte og personer med nedsatt funksjonsevne, samt utfordringer for etniske minoriteter i arbeidslivet
Solidaritet med forskere i USA
UiS vil også bruke konferansen som en anledning til å vise solidaritet med forskere i USA og andre steder, som opplever stadig trangere kår for forskningen.
Vi ser en utvikling der politiske endringer i USA begynner å påvirke internasjonalt forskningssamarbeid, akademisk frihet og finansiering av forskning. Restriksjoner og kutt i akademia sprer seg, og det er viktigere enn noensinne at vi står sammen for å forsvare kunnskapsbasert forskning og mangfolds-initiativer spesielt.
«Stand up for science» 2025 refererer til en serie organiserte demonstrasjoner som svar på politiske endringer som påvirker vitenskapelig forskning i dagens USA.
Hovedarrangementet fant sted 7. mars 2025 ved Lincolnmonumentet i Washington D.C., med omtrent 2000 deltakere. Parallelle demonstrasjoner skjer nå i over 30 amerikanske byer og internasjonalt, blant annet i Frankrike og Østerrike.
Felles markering for hele forskningssektoren 14. mai
Vi håper at 14. mai kan bli en felles markeringsdag for hele universitets-, høyskole- og instituttsektoren.
En felles demonstrasjon gir oss større synlighet og styrker budskapet.
«Stand up for science» i Stavanger er både en støtte til akademisk frihet og en protest mot de økende truslene mot forskning og inkluderingsinitiativer – meld deg på konferansen og bli med på markeringen på avslutningsdagen!
Universitetet i Stavanger (UiS) arrangerer nettverkskonferanse 13. og 14. mai 2025. Tema er inkluderende ledelse. Onsdag 14. mai blir det også en markering for «Stand up for science» i Fargegata i Stavanger.
Les intervju med noen av innlederne i saken – Lett å bli overveldet av mangfold
Nettverkskonferansene blir arrangert hvert år, og tar opp ulike temaer innenfor likestilling og mangfold i forskning. De årlige likestillingskonferansene er åpne for alle, og er særlig aktuelle for likestillingsrådgivere og andre som jobber med likestilling og mangfold fra universiteter, høgskoler og forskningsinstitutter i forskningssektoren.