Rasisme og klasse på lesertoppen i 2022
Sosial bakgrunn i akademia og hverdagsrasisme vekket mest interesse på Kifinfo i fjor. Se lista over våre mest leste nyhetssaker fra året som har gått.
Topp tre viser tydelig at rasisme og klasse traff flest lesere i fjor. Mens sosial bakgrunn i akademia som en usynlig forskjell troner på topp, handler begge de to neste nyhetssakene om rasisme i universitets- og høgskolesektoren.
På topp ti-lista – med én kronikk og ni nyhetssaker – finner vi også temaer som statistikk for folk flest, universitetsansatte som ønsker mer fellesskap med kolleger og nyheten om Kif-komiteen og de nyoppnevnte medlemmene for ett år siden.
1. – Klasse er en usynlig forskjell i akademia
Hvor vanlig er det å være førstegenerasjonsakademiker i Norge? Det vet vi ikke, ifølge forskere på feltet, fordi så få forsker på sosial bakgrunn i akademia.
2. Hverdagsrasisme finnes også i akademia
– Det er både overraskende og samtidig ikke så spesielt at hverdagsrasismen arter seg ganske likt om du befinner deg i akademia eller andre steder i arbeidslivet, sier Mona Abdel-Fadil, forsker ved HL-senteret.
3. – Lærerutdanningen trenger et språk for rasisme
Forskning om rasisme i lærerutdanningen og konsekvenser av koronapandemien er bare noe av det likestillingskonferansen på Hamar har å by på.
4. Hebe Gunnes: Gjør statistikken forståelig for folk flest
Hebe Gunnes elsker å jobbe med tall om kjønn og mangfold, men minner om at det er viktig å huske på menneskene bak numrene.
5. – Ikke et mål at alle skal ta høyere utdanning
Alle skal ikke ta høyere utdanning, men alle skal ha lik rett til utdanning. Vi må ha to tanker i hodet på en gang, mener statsviter Ingvild Reymert.
6. Ny Kif-komité for fire år framover
I dag er den nye Kif-komiteen klar, for første gang med lederskap fra både universitet og forskningsinstitutt.
7. Tilsette ved universitetet saknar fellesskap med kollegaer
Forfattarane av ein ny rapport foreslår at institusjonane tar ansvar for eit inkluderande arbeidsfellesskap og at dei diskuterer kva som er målet med likestilling og mangfald.
8. – Kvinners internasjonale karriere har sjelden forkjørsrett
Selv om det kommer flere kvinnelige forskere fra utlandet enn før, er det ofte vanskeligere for kvinner å flytte med seg familien til Norge, mener forsker Ingvild Reymert.
9. – Vi må inkludere flyktninger i høyere utdanning
Lærestedene mangler en politikk for å inkludere flyktninger og må starte med å identifisere dem som en særgruppe. Det mener den ferske doktoren Juhar Yasin Abamosa.
10. KRONIKK: Ekskludering av innvandrere er ikke avgrenset til akademia
Jeg vil gjerne bidra til å integrere og involvere innvandrere i hele samfunnet, ikke bare i akademia, skriver Kofitsyo Sewornu Cudjoe, seksjonsleder i Veterinærinstituttet og Kif-medlem.