Vil ha fortsatt plikt til å forebygge seksuell trakassering
Aktører på likestillingsfeltet er opprørt over at Aune-utvalget vil fjerne plikten til å forebygge seksuell trakassering fra universitets- og høyskoleloven.
Nåværende universitets- og høyskolelov (UH-loven) skal erstattes med en ny, og Aune-utvalget leverte sitt forslag tidligere i år, NOU 2020: 3. Nå er høringsrunden avsluttet.
Vi har spurt to aktører på likestillingsfeltet: Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) og Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen), og to likestillingsrådgivere, hva de mener om lovforslaget.
Noe av det som vekker stort engasjement, er forslaget om å fjerne plikten til å forebygge og forhindre trakassering og seksuell trakassering. LDO og Kif-komiteen mener begge at det viktigste å beholde i dagens UH-lov er nettopp denne plikten.
Likestillingsrådgiverne er enige.
Det holder ikke å snakke om seksuell trakassering
– Jeg er sjokkert! Vi har nettopp fått det inn i UH-loven og nå vil de fjerne den, det forstår jeg ingenting av. Vi trenger plikten til å arbeide for å forebygge seksuell trakassering, sier likestillingsrådgiver ved NTNU, Svandís Benediktsdóttir.
Etter #metoo og etter den første nasjonale kartleggingen av seksuell trakassering i forskningssektoren, ble arbeidet mot seksuell trakassering for alvor en viktig del av likestillingsarbeidet. Aune-utvalget foreslår imidlertid å fjerne denne bestemmelsen, som ikke har rukket å bli ett år enda.
Les saken om den nasjonale kartleggingen av mobbing og trakassering i UH-sektoren: Skrikende behov for forskning på seksuell trakassering, viser ny kartlegging
Benediktsdóttir forteller at da metoo-kampanjen startet, fikk universitetene og høyskolene (UH) klar beskjed fra departementet om å følge opp dette.
– Var det bare et stunt fra departementet? Nå er det ikke så viktig likevel, undrer hun på.
– Jeg vil si det så enkelt som at det man gir oppmerksomhet, det får oppmerksomhet. Denne plikten bør fortsatt stå i UH-loven, sier Ingebjørg Tyssedal, likestillingsrådgiver ved Norges Handelshøyskole (NHH).
LDO og Kif-komiteen reagerer sterkt. Plikten institusjonene har til å forebygge trakassering og seksuell trakassering er det aller viktigste å beholde i dagens UH-lov, påpeker LDO:
– Det er veldig uheldig å fjerne denne plikten til å arbeide forebyggende, sier førstekonsulent og jurist Martine Guntveit, som har skrevet LDOs høringssvar sammen med likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm.
– Dersom det står i UH-loven er det mye lettere for universiteter og høyskoler å forebygge trakassering og seksuell trakassering, sier Guntveit.
Heidi Holt Zachariassen fra Kif-komiteens sekretariat viser til komiteens høringsinnspill, der det står:
«Reguleringene som eksisterer i UH-loven i dag på disse områdene har blitt innført etter lange prosesser hvor det har blitt satt ned betydelig arbeid og ressurser over tid.»
– Man forholder seg til egen sektor og de reguleringene som gjelder for denne. Det gjelder nok for mange områder, men UH-sektoren er svær og har også et ekstra samfunnsansvar, påpeker Holt Zachariassen.
Skal beskytte studenter og ansatte
Så sent som i fjor kom altså plikten til å forebygge og forhindre trakassering og seksuell trakassering inn i UH-loven. Og som Kif-komiteen fremhever i sitt høringssvar, det skjedde etter stor innsats over lang tid og fra mange parter.
– UH-sektoren har nulltoleranse for seksuell trakassering, og det er bra. Men det er skremmende hvor vanskelig det er å rapportere. Vi har akkurat lansert varslingsknappen for å varsle om seksuell trakassering. Det tok halvannet år! Det er ikke nok at vi sier det, mener Benediktsdóttir.
Les saken Historien om en knapp (fra Universitetsavisa)
– Det er først etter #metoo at vi begynner å få kunnskap om seksuell trakassering. Kartleggingen i fjor viste at det rammer mange i vår sektor. Det trengs mer forskning for å få svar på hvor stort problem seksuell trakassering er og hvilke konsekvenser det har, sier Tyssedal som understreker at hun ikke jobber med seksuell trakassering til daglig.
Kif-komiteen støtter dette, og skriver i sitt høringsinnspill at denne bestemmelsen nettopp ble tatt inn i UH-loven for å understreke universitetene og høgskolenes ansvar og hvor viktig det er å jobbe imot seksuell trakassering.
Benediktsdóttir er trolig den likestillingsrådgiveren med lengst fartstid i UH-sektoren. Hun er spesielt opptatt av konsekvensene av seksuell trakassering:
– De som utsettes for seksuell trakassering har dårligere forutsetninger for å utføre jobben sin. Konsekvensene kan være langtidssykemeldinger, at folk mister motivasjonen, eller slutter, og det vil igjen gå ut over driften av universitetet. Så det å fjerne denne plikten til å rapportere er å underkommunisere og ignorere et tema vi har snakket om i årtier.
Det spesielle med denne plikten er at den skal beskytte både studenter og ansatte, ifølge Guntveit fra LDO.
– Vi tror også at mange studenter ikke kjenner bestemmelsene om trakassering og seksuell trakassering i likestillings- og diskrimineringsloven. Og styrene ved UH-institusjonene har et spesielt ansvar for å forebygge trakassering og seksuell trakassering, sier hun.
Universitets- og høyskolelovutvalget med leder Helga Aune, ble oppnevnt i 2018. I februar i år leverte Aune-utvalget sitt forslag til ny lov: NOU 2020: 3 Ny lov om universiteter og høyskoler. Utvalget foreslår bl.a. å ta ut bestemmelsen om trakassering.
I 2019 kom bestemmelsen om seksuell trakassering inn i lov om universiteter og høyskoler (universitets- og høyskoleloven), se § 4-3.Læringsmiljø: «Styret skal innenfor sitt ansvarsområde arbeide for å forebygge og forhindre trakassering og seksuell trakassering, jf. likestillings- og diskrimineringsloven § 13.»
Mer om lov- og avtaleverk for likestilling på vår side Lover og avtaler.
Høringssvar fra Kif-komiteen: fire hovedpunkter:
- Ny lov om universiteter og høyskoler må si mer om hva en utvidet aktivitets- og redegjørelsesplikt innebærer for UH-institusjonene.
- Ny lov om universiteter og høyskoler bør omtale flere diskrimineringsgrunnlag omfattet av likestillings- og diskrimineringsloven.
- Kif mener muligheten til å gi tilleggspoeng basert på kjønn må beholdes.
- Kif går imot forslaget om å fjerne plikten til å arbeide forebyggende mot trakassering og seksuell trakassering.
Likestillings- og diskrimineringsombudets høringssvar: sju hovedpunkter:
- At adgangen til bruk av kjønnspoeng ved opptak bør avklares rettslig, og at eventuell bruk må skje i henhold til likestillings- og diskrimineringslovens vilkår for positiv særbehandling.
- At forbudet mot gjengjeldelse mot studenter som varsler om kritikkverdige forhold bør skilles ut i en egen bestemmelse.
- At tilrettelegging for «særskilte behov» bør skilles ut i en egen bestemmelse eller eget ledd i § 7-4.
- At retten til permisjon ved adopsjon bør lovfestes.
- At retten til permisjon ved sykdom eller andre forhold bør lovfestes.
- At bestemmelsen om plikt til å forebygge og forhindre trakassering og seksuell trakassering ikke må fjernes fra loven.
- At det må være fokus på likestilling i utdanningssektoren på flere diskrimineringsgrunnlag.