Økonomisk premiering ved ansettelse av kvinner
Komité for integreringstiltak - Kvinner i forskning ber Kunnskapsdepartementet vurdere økonomisk premiering av institusjoner som ansetter kvinner i førsteamanuensisstilling eller i professorat. Følger departementet dette rådet, vil Norge bli det første landet med en slik modell.
I dag overleverer Komité for integreringstiltak kvinner i forskning (Kif-komiteen) sin sluttrapport til Kunnskapsdepartementet. Denne komiteen ble opprettet for en treårsperiode av daværende Utdannings- og forskningsdepartementet i januar 2004. Komiteen har hatt som mandat å arbeide for integrering av likestilling i universitets- og høgskolesektoren. I sluttrapporten som overleveres Kunnskapsdepartementet i dag kommer Kif-komiteen med sine anbefalinger om tiltak for å bedre kjønnsbalansen i universitets- og høgskolesektoren.
Stykkpris
Ett av de mest sentrale forslagene fra komiteen er at Kunnskapsdepartementet bør vurdere å integrere likestilling i finansieringssystemet i UoH-sektoren. Komiteen anbefaler en modell basert på stykkprisfinansiering, der institusjonene stimuleres til å ansette kvinner i faste vitenskapelige stillinger gjennom bruk av økonomiske insentiver. Ideen er at hver ansettelse av en kvinne vil utløse en viss grad av finansiering fra departementet.
Dersom man skal nå likestillingsmålene, må det nye og kraftigere virkemidler til. I dagens finansieringssystem premieres produksjon av studiepoeng og publisering, vi mener man bør vurdere å premiere bedre kjønnsbalanse. Statskonsult har utredet spørsmålet på oppdrag fra komiteen og lagt fram flere modeller som vi nå ber departementet om å vurdere, sier Kari Melby, leder av Kif-komiteen.
I tillegg anbefaler komiteen Kunnskapsdepartementet å avsette midler øremerket likestillingstiltak for å øke andelen kvinner i vitenskapelige stillinger ved universiteter og høgskoler.
Øremerking
Kif-komiteen anbefaler også departementet å kartlegge handlingsrommet for positive særtiltak for det underrepresenterte kjønn etter av EFTA-dommen gjorde øremerking av vitenskapelige stillinger forbudt i 2003. Bakgrunnen for komiteens forslag er at EUs medlemsland har ulik praksis og forståelse av handlingsrommet knyttet til likebehandlings¬direktivet.
Vi har fått informasjon som tyder på at Norge kan ha lagt seg på en strengere tolkning av EFTA-dommen enn hva praksis i enkelte EU-land skulle tilsi. Derfor mener vi det er viktig å få avklart grensene for legitime tiltak rettet mot det ene kjønn, sier Melby.
Videreføring av komité
Komiteen har også anbefalt Kunnskapsdepartementet å videreføre en nasjonal komité for likestilling i UoH-sektoren med mandat og finansiering fra departementet. Kunnskapsminister Øystein Djupedal har allerede varslet at departementet vil følge dette rådet, og opprette en ny komité for en treårsperiode.
I rapporten Kjønnsbalanse i akademia - gylne muligheter gir Komité for integreringstiltak Kvinner i forskning sine anbefalinger til videre arbeid for å fremme likestilling i UoH-sektoren til Kunnskapsdepartementet. Rapporten oppsummerer også utviklingen i forhold til kjønnsbalanse og likestillingsarbeid i akademia de siste årene, og gir en oversikt over komiteens aktiviteter i virkeperioden.