Svensk universitet koordinerer EU-prosjekt

I 2011 bevilget EU-kommisjonen penger til likestillingsprosjektet FESTA for å få flere kvinnelige professorer. Fra og med i dag er prosjektet i gang, og svenske Uppsala universitet er koordinator.

Uppsala universitet skal koordinere det femårige EU-prosjektet FESTA. (Foto: Wikimedia Commons)

Navnet på prosjektet er Female Empowerment in Science and Technology Academia (FESTA), og målet er å skape arbeidsmiljøtiltak som fremmer likestilling, først og fremst i teknologi- og realfag. Hensikten er at tiltakene som testes, skal kunne tas i bruk av institutter og fakulteter i Europa. EU-kommisjonen har satt av 2,5 millioner euro til det femårige prosjektet med oppstart i dag, 1. februar.

Uppsala universitet koordinerer prosjektet og skal jobbe sammen med University of Limerick (Irland), Syddansk Universitet (Danmark), Siauliai University (Litauen), RWTH Aachen University (Tyskland), Bruno Kessler Foundation (Italia) og Istanbul Technical University (Tyrkia).

Minna Salminen-Karlsson og en prosjektmedarbeider, begge fra Uppsala universitet, skal både koordinere prosjektet og jobbe med tiltakene. Norske Kjell Bratbergsengen, professor ved NTNU og medlem i Komité for kjønnsbalanse i forskning (Kif-komiteen), er med i prosjektets Scientific Advisory Group.

Minna Salminen-Karlsson. (Foto: Uppsala universitet)

Grunntanken er at man finner årsaken til mangelen på kvinnelige professorer på flere trinn i det akademiske karriereløpet, også på lave nivåer. Derfor er dette et bottom-up-prosjekt med fokus på organisasjonskultur og arbeidsmiljø.

– Verken alle kvinner eller alle menn i akademia blir professorer. Men de fortjener likestilte arbeidsvilkår, og det vil vi jobbe med, sier Salminen-Karlsson.

Seks tiltak

Ved Uppsala universitet er det seks institutter ved det teknisk-naturvitenskapelige fakultetet som skal prøve ut de følgende tiltakene:

  1. Kartlegging og forbedring av beslutnings- og kommunikasjonsprosesser
  2. Forbedring av møtekulturer
  3. Kartlegging og diskusjon rundt implisitte oppfattninger av eksellens
  4. Doktorveiledning
  5. Konkret likestillingsarbeid ved hjelp av Uppsala universitets nyutviklede likestillingsindikatorer
  6. Dokumentasjon og analyse (av partneruniversitetene) av motstand mot likestillingsarbeidet, og strategier for å overvinne disse

FESTA retter seg mot arbeidsmiljøet for kvinnelige forskere på alle trinn i karrieren i akademia, og ulike aktiviteter og tiltak kommer til å bli prøvd ut og dokumentert av de sju partneruniversitetene. I slutten av prosjektperioden skal det komme håndbøker med tips og råd tilpasset hvert enkelt lands utgangspunkt for likestillingsarbeidet.

Uppsala universitet

Les pressemeldingen om FESTA-prosjektet og Uppsala universitets egne likestillingsindikatorer.

Se også