– Gjelder også for instituttene

Jobber du ved et forskningsinstitutt og lurer på om ledelsen er forpliktet til å arbeide for å fremme likestilling? Her kommer svaret.

Aktivitets- og redegjørelsesplikten i likestillingsloven gjelder også for forskningsinstituttene. Dette gjelder uansett om instituttet er privat eid. Forskjellen er at for offentlige myndigheter gjelder aktivitetsplikten på alle samfunnsområder, mens for arbeidsgivere gjelder den innenfor egen virksomhet.

Claus Jervell jobber i samfunnsavdelingen ved Likestillings- og diskrimineringsombudet (foto: Ldo).

– Så lenge man har arbeidsgiveransvar for sine ansatte gjelder aktivitets- og redegjørelsesplikten i likestillingsloven, sier Claus Jervell rådgiver ved Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Han forklarer at dette dreier seg om instituttenes ansvar som arbeidsgivere, og at aktivitets- og redegjørelsesplikten særlig gjelder på det personalpolitiske området.

– Instituttene er ansvarlige for å følge likestillingsloven, og for å rapportere om hva de gjør.

Aktivitets- og redegjørelsesplikten kom inn i likestillingsloven i 2002 og forplikter arbeidsgivere på to ulike områder: De må redegjøre for den faktiske tilstanden i forhold til likestilling blant personalet, i tillegg må de arbeide aktivt for å fremme likestilling.

– Aktivitetsplikten handler om at man skal arbeide aktivt, målrettet og planmessig for å fremme likestilling blant personalet.

– Betyr det at alle forskningsinstituttene er pålagt å utarbeide en egen handlingsplan for likestilling slik universitetene og høgskolene gjør?

– Nei, det finnes ingen krav om en egen handlingsplan for likestilling. Men forskningsinstituttene må sette i gang likestillingstiltak på områder der det er nødvendig, og de må gi en oversikt over hvilke tiltak de har igangsatt, forklarer Jervell.

Han anbefaler likevel forskningsinstituttene å utarbeide egne handlingsplaner for likestillingsarbeidet, fordi han ellers mener er lite realistisk at man klarer å jobbe planmessig i forhold til dette på en større arbeidsplass.

Kontroll

Mens universitetene og høgskolene rapporterer om sitt likestillingsarbeid til Kunnskapsdepartementet, er det i dag ingen som følger opp forskningsinstituttenes likestillingsarbeid.

– Hvordan skal man da sørge for at de overholder aktivitets- og redegjørelsesplikten?

– Dette er en plikt forskningsinstituttene har ifølge loven, det vil si at den gjelder uansett om de blir utsatt for kontroll eller ikke. Enhver ansatt kan ta opp dette med ledelsen ved sitt institutt, og hvis man ikke mener loven blir fulgt kan man også sende saken videre til oss og be om en vurdering, sier Jervell.

For det er Likestillings- og diskrimineringsombudet som har ansvaret for å påse at likestillingsloven blir fulgt, og i den grad det finnes ressurser til det kan ombudet følge opp arbeidet hos forskningsinstituttene, forklarer Jervell. Men han peker også på en annen viktig aktør:

– I tillegg er det slik at det er Norges forskningsråd som har det strategiske og politiske ansvaret for instituttsektoren, så her kan de absolutt spille en rolle. Forskningsrådet er som en offentlig institusjon, pålagt å jobbe aktivt, målrettet og planmessig for likestilling på alle samfunnsområder. Det må vel bety at de er pålagt å følge opp likestilling når det gjelder bevilgninger og prosjekter, sier han.

Følger opp

Linda Rustad, seniorrådgiver i Komité for integreringstiltak – kvinner i forskning (Kif-komiteen) er svært glad for å få avklaringen i forhold til hvilke forpliktelser forskningsinstituttene har på likestillingsområdet.

Linda Rustad er seniorrådgiver i Komité for integreringstiltak - kvinner i forskning (foto: Beret Bråten).

– Dette betyr at forskningsinstitutter som har lav kvinneandel blant forskerne, noe som særlig gjelder for de teknisk- industrielle instituttene, må igangsette aktiviteter for å rekruttere flere kvinner, sier hun.

Rustad er også opptatt av at Norges forskningsråd kan følge opp dette nøyere i forhold til instituttene. I dag har ikke Norges forskningsråd noen strategi for likestilling myntet på forskningsinstituttene.

– I dag finnes det statistikk på kvinneandelen blant forskerne ved instituttene. Men vi har ikke noen offentlig statistikk over stillingsbetegnelser fordelt på kjønn, altså hvilke stillinger de mannlige og de kvinnelige forskerne har. Dette er noe Forskningsrådet bør be instituttene rapportere på.

Hun legger til at Kif-komiteen, som har i satt mandat at de skal arbeide for å fremme likestillingsarbeid i instituttsektoren, vil sende en formell henvendelse til Norges forskningsråd hvor de ber dem utarbeide en plan for hvordan denne tematikken kan løftes bedre fram i instituttsektoren.

Og for de som er usikre på hvordan de skal ta tak i likestillingsarbeidet finnes råd. Linda Rustad forteller at Kif-komiteen har tatt et initiativ overfor LDO om utarbeidelse av en egen veileder for forskningssektoren som beskriver hvilke oppgaver som følger med pliktene, denne veiledningen er i dag under utarbeidelse.

Fakta

Aktivitetsplikten pålegger alle arbeidsgivere å arbeide aktivt, målrettet og planmessig for å fremme likestilling mellom kvinner og menn i virksomheten.

Redegjørelsesplikten pålegger alle arbeidsgivere å beskrive den faktiske likestillingen i virksomheten, samt igangsatte og planlegge tiltak for å fremme likestilling. Redegjørelsen skal gis i virksomhetens årsberetning.

Se også